Nanette Edens

Nanette Edens, geboren op 10 augustus 1969 te Groningen, volgt tijdens de middelbare school (VWO) intensief acteerlessen op de Vooropleiding Theater van Josja Hamann. In 1994 studeert ze af aan de acteursopleiding van de Arnhemse Toneelschool.

Nanette Edens

(…)

In de jaren die volgen werkt ze nauw samen met Leonard Frank (Theater van het Oosten) en Frans Strijards (Art & Pro). Ze speelt o.a. bij de Theatercompagnie en het Nationale Toneel. Ook staat ze Lodewijk de Boer bij als regieassistent in JONA, DE NEEZEGGER van het Willem Breuker Kollektief. Haar samenwerking met Frans Strijards krijgt in 2010 een vervolg in de monoloog ‘HÉ JIJ DAAR…’ die hij voor haar schrijft en ook regisseert.

In 2005 speelt ze onder regie van Olivier Provily de spraakmakende monoloog 4.48 PSYCHOSE van Sarah Kane bij ZTHollandia die wordt geselecteerd voor het theaterfestival in België. Ze speelt vanaf dat moment in alle producties van Provily bij Het Zuidelijk Toneel. Ook werkt ze daar met Matthijs Rümke, Peter de Graef, Gerardjan Rijnders en Rob Ligthert, Marcel Osterop en Leen Braspenning.

Haar eerste filmrol speelt ze in 2007 naast Bert Luppes in LANDJE, een Nieuwe Lola van de VPRO in regie van Danyael Sugawara.

In 2010 wint ze de COLOMBINAvoor haar rol van Weduwe Edens in AMORA van Peer Wittenbols in regie van Rob Ligthert.

Na acht jaar gewerkt te hebben bij Het Zuidelijk Toneel is ze sinds 2013 weer werkzaam als freelance acteur en speelt o.a. bij Theatergroep Suburbia (NACHTVLUCHT 2015) en ZEP theaterproducties (HAMLET 2016).

Naast het toneel is ze op TV en het witte doek te zien geweest in succesvolle televisieseries als PETTICOAT als Tine Veenstra en  PENOZA II als advocaat van Carmen van Walraven en als Evelien in WIL van Sander Burger voor NTRKORT! (NFF 2012). In HET EINDE VAN MONICA, de master/eindexamenfilm uit 2015 van Thomas Nuyten speelt ze de hoofdrol.

Op dit moment is in productie de nieuwe 8-delige KPN tv-dramaserie FENIX. Hierin speelt Nanette een vaste rol.

 

Naast acteren regisseert ze en geeft ze workshops en spellessen waarbij fysiek spel verborgen inhoud in teksten op intuïtieve en onnavolgbare wijze inzichtelijk maakt.

 

fotografie © Jerome de Lint, Phile Deprez, Deen van Meer, Monique van der Steen, Reyn van Koolwijk, Michel Geuns, Mark Weemen, Timo Hensen, Thijs Gloger, Serge Ligtenberg, Pief Weyman e.a.