233ºC

Abdel Daoudi’s nieuwe voorstelling 233 ºC duikt diep in depressie en verlangen naar verbinding.

Naomi (Urmie Plein, winnaar van de Colombina 2023) woont in een slaperige buitenwijk waar de buren veelal op zichzelf zijn gericht. Dat verandert als haar zoon Jason (Dalorim Wartes) bij haar intrekt. Jason wordt geteisterd door psychoses, die hij bezweert door ’s nachts luidkeels te zingen en spullen in brand te steken. Vuur (Lotte Driessen) is zijn enige toevlucht – het geeft hem rust. De komst van Jason brengt een golf van onrust teweeg in de wijk. 

Terwijl de buurtbewoners zoeken naar een manier om met Jason om te gaan, komen alle relaties in de wijk op spanning te staan. De dementerende Judith (Nanette Edens) zoekt haar dode hondje. Milo en Ferhat (Justus van Dillen en Harun Balci) belanden in een relatiecrisis. En Thalia (Tara Hetharia) probeert haar huis nat te houden wanneer het vuur steeds groter wordt. 

Wat doe je als wegkijken geen optie meer is? Wie is waar verantwoordelijk voor? En hoe vind je elkaar als iedereen vooral met zichzelf bezig is? 233 ºC belicht een eenzame gemeenschap die steeds verder doordraaft in individualisme. Maar als je verbinding met je omgeving verliest, verlies je uiteindelijk ook de verbinding met jezelf.

Voor 233 ºC sloeg regisseur Abdel Daoudi de handen ineen met schrijvers Elly Scheele en Maxine Palit de Jongh. Voor Daoudi is 233 ºC een persoonlijk verhaal. Zijn broer is gevoelig voor psychoses, hij ziet van dichtbij wat dit met hem en zijn omgeving doet: “In de omgang met mijn broer ligt de nadruk erg op het zoeken naar oplossingen. Doordat we zijn problemen enkel met medicatie benaderen, negeren we zijn andere behoeften die minstens even belangrijk zijn. Ik geloof niet dat zijn pijn alleen een biologisch defect is. Net als iedereen zoekt hij verbinding, wil hij van waarde zijn, een doel hebben. Met het maken van deze voorstelling heb ik geprobeerd mijn broer wat beter te begrijpen.”

Credits

Concept & regie Abdel Daoudi
Concept & tekst Elly Scheele en Maxine Palit de Jongh met bijdragen van George Tobal
Cast Dalorim Wartes, Urmie Plein, Justus van Dillen, Harun Balci, Lotte Driessen, Nanette Edens, Tara Hetharia
Dramaturgie Liet Lenshoek
Regieassistent Luna Hoens
Kostuum Dymph Boss
Decor Merel de Vroome
Licht Varja Klosse
Productie Lynn Meijer
Techniek Roy van Zon, Joris Engering
Muziek Kaspar Schellingerhout

Foto’s Mark Blok

233ºCNEdens