DEATH ROW

Death Row is een nieuwe voorstelling van Annemarie Prins, Gerardjan Rijnders, Nanette Edens, Paul Koek, Eric Besseling over de dagelijkse sores en existentiële twijfels van een stel ouderen in een woongroep. 

Op initiatief van Annemarie Prins en Eric Besseling, zelf bewoners van een leefgemeenschap voor ouderen, schetsen ze een beeld van een groep mensen met de dood in het vizier.

Death Row volgt vier bewoners op zoek naar een nieuw lid voor hun woongemeenschap voor ouderen. Zonder schroom, en op het pijnlijke af, legt de commissie hen het vuur aan de schenen. Interesse lijkt daarbij niet de eerste drijfveer. Liever blijven de gelederen gesloten. Tussen de sollicitatiegesprekken door worden de beslommeringen in de woongroep besproken. Er wordt geroddeld over anderen en over elkaar. De vier acteurs laten ons kennismaken met zowel een aantal bewoners als met een aantal zo mogelijk nog exotischere bewoners in spe.
De sfeer komt op scherp te staan als één van de medebewoners al tijden gestalkt blijkt te worden door een andere bewoner. Nabijheid krijgt opeens een heel nieuwe betekenis. Hoe de veiligheid terug te winnen? Ze vergaderen en borrelen nog éénmaal per week, maar de veiligheid is definitief om zeep geholpen. Feitelijk staan ze alleen en valt er nog weinig te zeggen, laat staan te delen. Alles stil.

CREDITS
Tekst, spel Annemarie Prins, Gerardjan Rijnders, Nanette Edens, Paul Koek, Eric Besseling
eindregie Gerardjan Rijnders productie Alles voor de Kunsten techniek René Rood met dank aan Chris Doyle voor pianospel en compositie foto’s Sanne Peper

IN DE PERS
Death Row is ten diepste ontnuchterend, als tekst lekker ongemakkelijk, maar vooral heel erg theater. Je kan als publiek niet anders dan je verbeelding gebruiken, want je ziet en hoort maar één kant van het verhaal.”
★★★★ TROUW

“De prachtige tekst en geweldige acteurs ontvouwen zo stukje bij beetje een portret van een minigemeenschap die met gemak symbool kan staan voor de Nederlandse samenleving in het algemeen: een zelfbeeld van tolerantie maar extreem resistent tegen plaats maken voor andere perspectieven.”
**** NRC

“En waarschijnlijk is dat ook de bedoeling van de makers, die de menselijke neiging het leven zo aangenaam mogelijk te rekken met ironie en een heftig klankdecor bewust onderuit halen.”
★★★ VK

“Zwarte humor en kleurrijke anekdotes maken het tot een sterke voorstelling.”
THEATERKRANT

SPEELPERIODE
25 mei tot en met 12 juni 2022 (m.u.v. ma. en di.), Bellevue Lunchtheater. Première 28 mei.

Bellevue Lunchtheater
Het Bellevue Lunchtheater is al ruim 30 jaar dé schrijfwerkplaats van Nederland. Een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. De voorstellingen zijn dagelijks te zien om 12:30 uur in de historische Paloni Zaal. Te boeken in combinatie met een luncharrangement van Theatercafé en restaurant De Smoeshaan.

DEATH ROWNEdens